Notícies

Signatura de l’Acord de la Taula del Ter

08 ag. 2017

El dimecres 2 d’agost, amb la presència del president de la Generalitat, Sr. Carles Puigdemont, s’ha signat a l’Auditori de Girona, situat al cantó del riu Ter, l’acord assolit el passat 14 de juliol, entre totes les parts que han participat a la Taula del Ter. Els organismes i entitats signats de l’acord són: Departament de Territori i Sostenibilitat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Ajuntament de Girona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci de la Costa Brava, la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter, el Consorci del Ter, el Grup de Defensa del Ter, la Universitat de Vic i la Plataforma Aigua es Vida.

L’acord preveu una reducció gradual del transvasament d’aigua del riu Ter. Actualment, l’aigua que es deriva cap a l’àrea metropolitana es situa als 166 Hm3 anuals, i la reducció es realitzarà en tres fases, un màxim de 140 Hm3/any de mitjana plurianual en el període 2018-2022; un màxim de 90 Hm3 anuals de mitjana plurianual en el període 2023-2027, i no podrà superar el 30% del cabal desembassat, ni els 90 Hm3 a l’any a partir de l’any 2028. Aquesta reducció serà possible per la intensificació i millora de l’eficiència dels recursos del riu Llobregat, l’ampliació de la dessaladora de la Tordera, i altres mesures d’abast més limitat, que tots plegats permetran incrementar els cabals circulants pel riu Ter.

La demanda que la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter va fer al President de la Generalitat, per crear la Taula del Ter en la reunió mantinguda al Parlament de Catalunya el 4 de maig del 2016, ha permès assolir aquest ampli i unànime acord. Amb l’acord signat, és posa data de caducitat a una situació injusta i a un greuge històric que pateix la part gironina de la conca del Ter.

L’acord, també preveu, la creació de la Taula de l’Aigua per començar a abordar els problemes de la gestió de l’aigua a Catalunya, una comissió de seguiment del compliment de l’acord signat, i el compromís de seguir treballant per continuar reduint el transvasament del Ter més enllà del 2028.

Acord de la Taula del Ter