Notícies

Efectes del temporal Glòria al Baix Ter Fotografia de Fran Arnau

Aprovat el projecte HIDRONET BAIX TER per la minimització d’inundacions en zones urbanes

25 set. 2022

En els propers tres anys, la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del baix Ter desenvoluparà, juntament amb altres socis, el projecte HIDRONET BAIX TER dedicat a la minimització de les inundacions i foment de la biodiversitat aquàtica a partir de superfícies de laminació a la xarxa hídrica del curs baix del riu Ter.

L’equip participant en el projecte, està liderat per la Diputació de Girona, i està format per la Universitat de Girona, la Junta Central d’Usuaris d’Aigua del Baix Ter, El Consorci del Ter i els Ajuntaments d’Ulla, Torroella de Montgrí i Gualta.

El projecte està cofinançat per la Fundació Biodiversitat FSP, en el marc de la convocatòria de subvencions per al foment d’actuacions adreçades a la restauració d’ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d’inundació en els entorns urbans a través de solucions basades en la naturalesa. Aquesta convocatòria forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU.

Diferents nuclis urbans de l’àrea del Baix Ter tenen problemes d’inundació recurrents deguts a la històrica reducció de superfícies inundables d’aquesta plana al·luvial en la qual els rius i recs tenen un règim torrencial. L’objectiu del projecte és executar tres exemples de canvi del model de drenatge actual, basat en la ràpida evacuació a través de canals pavimentats, per un basat en una xarxa interconnectada de superficies de laminació que alenteixin el flux d’aigua i redueixin el risc de desbordament afectant a les zones urbanes.

Aquest model transformador del sistema fluvial, a més de beneficis hidrològics, té importants beneficis ambientals d’increment de la biodiversitat (les closes i les zones inundables són hàbitats rics en fauna i flora) i de millora de l’estat ecològic dels sistemes aquàtics (retenció de nutrients i contaminants). El projecte preveu: 1) la redacció d’un pla integral per a tota la part baixa del riu Ter, que abordi la manera de mitigar el risc d’inundació a tota la xarxa de municipis de la zona, i 2) la creació de zones de laminació en tres indrets concrets com a experiències de referència per a l’aplicabilitat del model.

Efectes del temporal Gloria al Baix Ter. Fotografies de Fran Arnau

El pressupost total del projecte és de : 2.996.090,18 euros i la subvenció atorgada de 2.528.062,56 euros. El pressupost corresponent a la Junta Central és de 412.980,20 € dels quals es subvenciona 369.887,44 €

Enllaç al web de la Diputació de Girona: https://www.ddgi.cat/web/servei/8157/hidronet-baix-ter

Tota la informació de la Fundación Biodiversidad es troba publicada a: https://fundacion-biodiversidad.es/es/content/convocatoria-de-subvenciones-de-la-fundacion-biodiversidad-fsp-para-el-fomento-de